Uusien kastekorien projektiblogi

Teekkarikaste 2023. Kuva Henrik Laakkonen, TT-Kamerat.

Teekkarikaste 

Tampereella on järjestetty Teekkarikaste vuodesta 1966 lähtien ja perinteisesti kaikki fuksit kastetaan Wappuna Tammerkoskeen 1.5. ja kosken kuohuista nousee tuoreita teekkareita. Vuoteen 2022 asti kasteessa on käytetty alkuperäistä koria vuodelta 1966 ja toista vuonna 1991 rakennettua koria. Vuosien aikana koskessa on kastettu näillä kastekoreilla tuhansittain fukseja teekkareiksi. Kastekorit olivat ajan saatossa päässeet patinoitumaan ja olivat päivityksen tarpeessa. Korien uusimisprojektia oli mietitty jo useamman vuoden ajan ja viime vuonna olikin aika yrittää tätä projektia jälleen kerran. 

Toinen vanhoista kastekoreista Teekkarikasteessa 2022. Kuva Juho Nuottimäki, TT-Kamerat.

Projektin ensiaskeleet 

Projekti polkaistiin käyntiin keväällä 2022 kasaamalla projektitiimi. Tiimiin valikoitui Pyry Lindberg, Mika Vaheri, Lassi Vuotari, Kaisa Vornanen, Petteri Lehtonen ja Jere Pohjonen, joiden lisäksi tiimissä toimi neuvonantajana ja linkkinä tiimin ja Tampereen Teekkarien hallituksen välillä Kulttuurimestari Josefiina Aitalaakso sekä myöhemmin vuonna 2023 Emmi Eronen. 

Projektipäälliköksi tiimin sisältä valikoitui Pyry, joka oli puuhastellut vanhojen kastekorien kunnostuksen parissa ja tehnyt esiselvitystä uusien hankkimiselle. Ensimmäisessä tapaamisessa projektin laajuus taisi selvitä vasta kunnolla kaikille ja muutamat mietteet pääsivät ilmoille siitä, että mihin sitä ryhdyttiinkään. Projektin päätavoite oli kuitenkin kaikille selvä; Teekkarikasteen jatkumisen turvaaminen, kasteen turvallisuuden kehittäminen ja, että vuoden 2023 Teekkarikasteessa käytössä on upouudet kastekorit. 

Vaikka vanhaa materiaalia kastekoreista oli käytössä, niin tarkoitus oli lähteä ihan puhtaalta pöydältä liikkeelle. Projektitiimin iloksi Turussa Teekkarikomissio oli käynnistänyt oman koriprojektinsa jo aiemmin ja saivat ensimmäisen korinsa Wapuksi 2022. Wapun jälkeen otettiin yhteyttä turkulaisiin teekkareihin, saatiin sovittua ensimmäinen korikatselmus toukokuulle heidän kanssaan. Turussa muuten kasteajatuksen taustalla oli entisen Tampereen Teknillisen Yliopiston rehtori Mika Hannula, eli hyvä Tampere!  


Yhteistyökumppanit ja itse korit 

Projekti lähti Turun reissun jälkeen etenemään vauhdilla, kun otettiin yhteyttä Turun koriprojektin takana olleisiin tahoihin. Tahot vakuutettiin, että tamperelaistenkin kanssa kannattaisi toteuttaa koriprojekti ja näin uusille kastekoreille oli tiedossa yhteistyökumppanit. Korit suunniteltiin ja toteutettiin yhdessä Elomatic Oy:n, Dinolift Oy:n, Stera Technologies Oy: ja Pemamek Oy:n kanssa. Nämä neljä yritystä lahjoittivat myös toisen kastekoreista. Toinen uusista kastekoreista päätettiin ostaa Tampereen Teekkareille ja sen hankinnan mahdollistivat Cinia, A-Insinöörit, Tekniikan akateemiset, Tampereen Teknillinen Seura, Tampereen ylioppilastalosäätiö ja TTY-tukisäätiö. Uusien kastekorien pohjana käytettiin Turun kastekoria, josta paranneltiin tamperelainen kastekori. 

Päävastuun suunnittelusta ja projektinhallinasta otti Elomatic ja syksyllä projektitiimin kävi Turussa Elomaticin vieraina keskustelemassa koreista ja projektin seuraavista askeleista. Tiimimme sai vapaasti jakaa ajatuksia korien rakenteesta, toiminnallisuuksista ja ulkonäöstä ja niitä yhteistyökumppanit lähtivät toteuttamaan mahdollisuuksien mukaan. Voidaankin sanoa, että tässä projektissa yhdistyi yhteistyökumppanien rautainen ammattitaito tamperelaiseen kasteosaamiseen. Lopputalvesta 2022 korit menivät tuotantoon ja huhtikuussa otettiin vapaapäivä Wapun vietosta ja suunnattiin porukalla Raisioon koekastetta varten. Siinä oli insinööreillä ja ohikulkijoilla ihmettelemistä, kun 12 tamperelaista teekkaria laskeutui useaan kertaan hyiseen Itä-mereen huutaen ”ei oo kylmä”. Koekaste oli näyttävä simulaatio Teekkarikasteesta ja aukesipa siellä tietysti skumppapullotkin yläilmoissa! 

Koekaste Raision satamassa huhtikuussa 2023.

Uudet kastekorit ovat kahdeksankulmaiset, tekniikanpunaiset ja yhteen koriin mahtuu kerrallaan maksimissaan 12 henkilöä. Korien yläosaa hallitsee Tampereen Teekkarien grafiikat ja alempana on mainospaikkoja. Koreille järjestettiin nimikilpailu, jonka myötä korien nimiksi valikoitui Näsi ja Pyhä. Wappuna uusien korien lisäksi ensimmäisen kasteensa sai yli 1100 fuksia sekä myös Tampereen yliopiston uusi rehtori Keijo Hämäläinen. Kastekoriprojektin myötä tamperelainen Teekkarikaste voi jatkua entistä sujuvampana, näyttävämpänä ja turvallisempana! 

Toinen uusista kastekoreista. Kuva Juha-Matti Hakojärvi, TT-Kamerat.

 

Edellinen
Edellinen

Teekkarisaunan remontti käynnistyy 7.8.!

Seuraava
Seuraava

Tampereen Teekkarit ry ei tee jatkossa yhteistyötä Bitwise Oy:n kanssa