Tekniikan alojen kannanotto liittyen vuoden 2024–2025 kielitarjonnan muutoksiin Tampereen yliopistossa
Tampereen Teekkarit ja kaikki 17 tekniikan alan kiltaa ovat julkaisseet yhteisen kannanoton Tampereen yliopiston Kielikeskuksen leikkauksista. Tämä on ensimmäinen kannanotto, jonka Tampereen Teekkarit julkaisee omalla nimellään.
Kannanotossa allekirjoittajat ilmaisevat vakavan huolensa leikkausten vaikutuksista paitsi opiskelijoiden kieliosaamiseen, myös Suomen kilpailukykyyn ja kansainvälisten opiskelijoiden kotoutumiseen.
Tekniikan alalla monipuolinen kielitaito on yhä kasvava työllistymisvaatimus oman alan osaamisen ohella. Samoin ylivoimaiseen osaan suomalaisista yrityksistä on erittäin vaikea työllistyä ilman pätevää suomen kielen osaamista. Näistä leikkaaminen on vaikeasti perusteltavissa ja allekirjoittajat toivovat vähintäänkin leikkausten paikkaamista ensi vuoden opetussuunnitelmaan.
Kannanotolle ovat ilmaisseet tukensa myös Ranskalais-Suomalainen kauppakamari, Saksalais-Suomalainen kauppakamari ja Suomalais-Japanilainen yhdistys ry.
Tampereen Teekkarit ry kiittää allekirjoittajia ja tukijoita.
Kannanotto löytyy kokonaisuudessaan alta ja myös yliopiston Intrasta tämän linkin takaa.
***
Tekniikan alojen kannanotto liittyen vuoden 2024–2025 kielitarjonnan muutoksiin Tampereen yliopistossa
Tampereen yliopiston Kielikeskuksen opetustarjontaa leikattiin merkittävästi tältä lukuvuodelta. Suurimpana muutoksena suomen kielen opetusta vähennettiin merkittävästi ja italian, kiinan, korean, japanin ja portugalin opetus päättyy. Lisäksi muun muassa saksan, ranskan ja espanjan kurssipaikkoja vähennettiin.
Nämä leikkaukset vaikuttavat merkittävästi kansainvälisiin opiskelijoihin, joita tekniikan alojen opinnoissa on poikkeuksellisen paljon. Lukuvuodelta 2024–2025 on poistettu kolme S2-kurssia, jotka liittyvät itsenäiseen työelämäkommunikointiin. Tämä vähentää kansainvälisten opiskelijoiden mahdollisuuksia päästä mukaan suomalaisille työmarkkinoille, joissa lähes vääjäämättä vaaditaan sujuvaa suomen kielen taitoa työkielestä huolimatta.
Resurssien leikkaaminen suomen kielen opinnoista voi pahimmassa tapauksessa laskea opiskelijan motivaatiota jäädä Suomeen valmistumisen jälkeen. Kansainvälisistä opiskelijoista, niin täällä tutkintoaan kokonaan suorittavista kuin vaihto-opiskelijoistakin, löytyy monia, jotka haluaisivat jäädä Suomeen töihin. Kuten mainittu, kielitaito on kuitenkin usein esteenä työelämään pääsylle.
Suomen kielen opetusta tarjotaan toki myös työväenopistoissa ja yksityisellä sektorilla. Tällöin on kuitenkin kyse joko muutamien päivien pituisista intensiivikursseista tai kalliista yksityisopetuksesta. Nämä toimijat eivät voi korvata yliopiston tarjoamaa opetusta, johon osallistuminen on opiskelijoille luonnollisesti helpointa muiden opintojen ohella.
Kielitarjonnan muutokset vaikuttavat myös suomenkielisiin tekniikan alan opiskelijoihin, joilla on jo valmiiksi hankaluuksia päästä kielikursseille. Kielitaidon merkitys on kasvanut teknologia-alalla, ja monipuolinen kielitaito on yksi tärkeimmistä työelämätaidoista nykypäivänä. Olemme pettyneitä, ettei opiskelijoiden näkemyksiä kuultu päätösprosessissa, ja että ylipäänsä tieto leikkauksista tuli epäsuoria reittejä pitkin.
Tällä hetkellä tekniikan aloilla pakollisina kieliopintoina ovat Monikielinen johdanto akateemisiin viestintä- ja kieliopintoihin 2 ja Ruotsia työelämään. Erityisesti ensimmäinen koetaan irralliseksi suhteessa muihin kielikursseihin, ja sitä ei koeta hyödylliseksi kokonaisena kurssina. Tampereen yliopisto on ilmoittanut, että resursseja on priorisoitu valmistumisen kannalta välttämättömiin kieliopintoihin. Opiskelijoiden keskuudessa on ollut ihmetystä siitä, miksi leikkaukset kohdistuvat juuri linjauksessa määritettyihin opintojaksoihin, eikä esimerkiksi opetukseen, jonka tarpeellisuus erillisenä kurssina koetaan kyseenalaiseksi opiskelijoiden keskuudessa.
Suomi tarvitsee tekniikan alan osaajia, jotka osaavat toimia globaalissa kauppaympäristössä. Siksi on tärkeää, että osaamme englannin lisäksi muitakin kansainvälisiä kieliä. On valitettavaa, että tästä mahdollisuudesta karsitaan, kun teekkarit kaipaisivat ennemmin lisäkannustusta vieraiden kielten oppimiseen ja aiempien taitojen ylläpitoon.
Kieliopinnot ovat myös erinomaista vastapainoa intensiivisille ja työläille tekniikan alojen kursseille, ja monelle kielikurssit merkitsevät usein enemmän kuin vain opintopisteiden saamista tai merkintää CV:ssä. Vähentyneillä resursseilla tekniikan alan opiskelijalla on yhä vaikeampaa päästä kielikursseille, sillä jäljelle jäävät paikat menevät väistämättä yliopiston muille aloille, joissa vieraiden kielten opiskelu on pakollista.
Ammattiopettajan ohjaamat kielikurssit ovat olennaisia kielen oppimisessa, etenkin, kun kyseessä on paljolti maailman valtakielistä eriävä kieli. Erinäiset itsenäiseen opiskeluun tarkoitetut verkkotyökalut, esimerkiksi Duolingo, eivät ole riittäviä itsessään sujuvaan kielitaitoon ja edes natiivipuhujat eivät välttämättä osaa selittää kieliteknisiä seikkoja ilman ammattitaitoa.
Vaadimme opetustarjonnan uudelleentarkastelua viimeistään lukuvuodelle 2025–2026 sekä resurssien jakamista relevantteihin kieliopintoihin. Tiettyjen vieraiden kielien opetusten jäädessä tauolle väliaikaisesti, voi opetuksen uudelleenkäynnistäminen olla haastavaa, mikä Tampereen yliopiston on otettava huomioon. Lisäksi leikkaukset S2-opetuksessa heikentävät kansainvälisten opiskelijoiden työllistymistä ja vähentävät korkeakoulutetun työvoiman määrää Suomessa. Toivomme tulevaisuudessa avoimempaa yliopiston ja opiskelijoiden välistä yhteistyötä vastaavassa päätöksenteossa.
Tekniikan alan opiskelijoiden puolesta,
Tampereen Teekkarit ry
Ville Niemi
Aloitetta tukevat:
Ranskalais-Suomalainen kauppakamari
Suomalais-Japanilainen Yhdistys ry
Saksalais-Suomalainen kauppakamari
Robotiikan kilta ry
Omar Harb
Tampereen TietoTeekkarikilta ry
Joona Syrjämäki
Tampere University Students of
Sustainable Urban Development Urbanum ry
Aino Leppiniemi
Ympäristöteekkarikilta ry
Veera Hursti
Tampereen Rakentajakilta ry
Iida-Mari Ranta
Tuotantotalouden kilta Indecs ry
Otto Tikkala
Bioteekkarikilta Bioner ry
Markus Parviainen
Materiaali-insinöörikilta ry
Elli Oksanen
International Teekkari Guild INTO
Pyry Lehtonen
Tampere ry Sähkökilta ry
Kaisa Kjellman
Tampereen Arkkitehtikilta ry
Camilla Heiskanen
TaSciEn ry
Diego Velasquez
Energiamurroskilta ry
Pieta Mäkäräinen
Tietojohtajakilta Man@ger ry
Anni Vierimaa
Koneenrakentajakilta ry
Elina Jaatinen
Teknis-luonnontieteellinen kilta Hiukkanen ry
Salla Partanen
Automaatiotekniikan kilta ry
Tino Laine