Wappu

Tamperelainen TeekkariWappu alkaa Tampin paljastuksesta ja kestää joka vuosi noin kaksi viikkoa. Wappu huipentuu perinteisiin tapahtumiin, joista isoimpia ja näkyvimpiä ovat Lakitus sekä Teekkarikaste.

Kaikki Wapputapahtumat löydät yhteisestä Wappukalenterista.

Teekkarikaste

Tamperelaiset fuksit on kastettu jo aikojen alusta. Alkujaan kastaminen on lähtöisin sähköosastolaisten hullusta ideasta, mutta sai sitten nopeasti siiwet alleen. Wapun alla 1966 muutamat sähköfuksit nimittäin kasasiwat ensimmäisen kastekorin nimeltään Amontillado. Nykyään koskeen on menossa jo niin paljon ihmisiä, että kastamiseen tarvitaan kaksi koria.

Teekkarikaste 1.5. on teekkareille Wapun sekä koko vuoden kohokohta, sekä näkyvin osa koko tamperelaista Wappua. Fuksit eli ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat voivat kutsua itseään teekkareiksi vasta käytyään Tammerkosken lämpimässä syleilyssä. Fuksi, tuhannet seuraavat kastettasi!

Lakitus

Lakitus tapahtuu Wappuaaton ja Wapunpäiwän wälisenä yönä noin klo 00.00 alkaen ja silloin fuksikin saa ensimmäisen kerran painaa teekkarilakkinsa kultasille kutreilleen. Lakin käyttöohjeessahan sanotaan, ’… Lakki pannaan ensimmäisen kerran päähän Wappuna Suomen neidon lakituksen yhteydessä.’ Tilaisuus on riehakas, ja jos fuksi haluaa lakkinsa pysywän laikuttomana, kannattaa waroa kuohuwiiniroiskeita Hämeensillan tuntumassa…”

Teekkarihymniä laulettaessa ensimmäisen säkeistön aikana lakkia pidellään oikealla olkapäällä, toisen säkeistön ajaksi se nostetaan korkealle ilmaan ja kolmannen säkeistön alussa se painetaan päähän.

Jäynät

Monesti kysytään, miten tehdä onnistunut tai jopa täydellinen jäynä. Hyvän jäynän määrittely ja menestyksen kaava on ensinnäkin tylsää, mutta toiseksi mahdotonta. Teekkarijäynä elää nykyhetkessä ja se, mikä tänään on hauskaa, ei välttämättä olisi toiminut vuosikymmentä aiemmin.

Jäynääminen on lähtökohtaisesti hauskaa, mutta jäynääjän tulee olla tarkkana jo suunnitteluvaiheessa välttääkseen ongelmat. Jäynä ei saa millään muodoin olla rikollista toimintaa eikä se saa missään nimessä aiheuttaa oikeustoimia. On myös tärkeää muistaa, että kaikkien huumorintaju ei ole samalla tasolla sinun kanssasi!

Tampereen Jäynäkisa

Jäynäkisan fuksisarja

Tampereen Teekkarien PerinneSeura järjestää vuosittain Jäynäkisan yleisen sarjan sekä fuksisarjan. Teekkarikasteen kiltojen välinen koskeenmenojärjestys laaditaan jäynäkisan fuksisarjan sijoitusten perusteella.

Fuksisarja on iso ja tärkeä osa Tampereen Jäynäkisaa, vaikka kestoltaan se onkin vain murto-osa Jäynäkisasta. Fuksisarja on kokonaisuudessaan parin viikon mittainen rutistus ennen Wappua ja Wapun aikana.

Härwelit ja fuksikulkue

Fuksikulkue alkaa vappupäivänä Sorinaukiolta ja päättyy Koskenrantaan kastejonoon. Kulkueeseen järjestäydytään fuksisarjan menestyksen mukaan ja siinä kuljetaan killoittain omaa Härweliä kantaen tai työntäen. Härweli on itserakennettu mikä tahansa hökötin, joka on jollain tapaa vitsikäs, ajankohtainen ja kenties myös alaan liittyvä. Parhaat Härwelit palkitaan ruhtinaallisesti. Kulkueen aikana kisataan myös äänekkäimmän killan tittelista, joten kulkueessa raikaa sitsilaulut ja edellisenä yönä harjoitellut huudahdukset.