Vuosijuhlat, sitsit ja pukukoodit

Vuosijuhlat

Teekkarit juhlivat muutaman kerran vuodessa ykköset päällä vuosijuhlissa. Vuosijuhlien pukukoodi on frakki tai tumma puku, naisilla täyspitkä iltapuku. Yleensä juhlilla kannetaan myös akateemisia kunniamerkkejä.

Vuosijuhlilla käyttäydytään juhlaetiketin mukaisesti. Tarkoitus ei ole kuitenkaan turhaan jäykistellä, vaan juhlissa ollaan pitämässä hauskaa. Ennen pääjuhlaa ohjelmaan kuuluu kutsuvieraille järjestettävä cocktailtilaisuus, tuttavallisemmin kokkarit, joiden aikana eri yhteisöt luovuttavat mahdollisesti suuria, painavia ja hyödyttömiä lahjoja. Suurin osa juhlaväestä saapuu kuitenkin vasta pääjuhlaan. Tervetuliaismaljan jälkeen alkaa ruokailu, jonka aikana pöydistä kajahtavat äänekkäät juomalaulut. Ruokalajien väleissä pidetään erilaisia puheita. Kahvin ja konjakin jälkeen alkaa tanssi, joka jatkuu ensimmäisillä jatkoilla. Aamun sarastaessa siirrytään mahdollisesti vielä toisille jatkoille, joilla odottaa lämmin sauna. Isoimmat juhlat päättyvät vielä brunssiin seuraavana aamuna.

Sitsit

Sitsit ovat vuosijuhlia pienemmät ja vähemmän muodolliset kekkerit. Killat ja kerhot järjestävät sitsejä sekä vuosipäiviensä kunniaksi että hauskoilla teemoilla. Sitseille pukeudutaan siististi, ei kuitenkaan aivan ykkösiin. Miehet pukeutuvat suoriin housuihin ja takkiin, vuosijuhlasitseillä ei musta pukukaan välttämättä ole liioittelua. Naiset voivat pukeutua housuasuun tai vaihtelevan mittaiseen helmaan. Teemasitseille pyritään tietysti pukeutumaan teeman mukaan.

Tamperelaiseen sitsiperinteeseen kuuluvat hyvä ruoka, runsas juoma ja reipas laulu. Sitsiruokailu on yleensä seisovasta pöydästä. Ruokailun lomassa voi juhlasta ja teemasta riippuen olla ohjelmaa tai puheita, vuosijuhlasitseillä yleensä tanssiakin. Fuksit pääsevät harjoittelemaan sitsaamista syksyisin ja keväisin järjestettävillä Fuksisitseillä.

Pukukoodit

Usein teekkarien ja muiden opiskelijoiden juhlallisiin tilaisuuksiin on määritelty jokin pukukoodi. Pukukoodit auttavat luomaan juhliin sopivan tunnelman ja ulkoisen olemuksen. Esimerkiksi vuosijuhlilla pukukoodiksi on usein merkitty tumma puku tai juhlapuku juhlien kutsussa. Pukukoodien ei ole tarkoitus olla kiveenhakattuja sääntöjä, vaan suuntaa-antava ohjeistus siitä, kuinka juhlien järjestäjä toivoo juhlijoiden pukeutuvan. Muistathan aina, että suurin etikettivirhe on huomauttaa toisen pukukoodi- tai etikettivirheestä! Tärkeintä on, että jokainen juhlija nauttii olostaan juhlissa.

Smart casual

Tämä pukukoodi on hyvin laaja ja sen voi melkeinpä tiivistää yhteen sanaan: siisti. Smart casual -asun voi toteuttaa monella eri tavalla, mutta asuun kuuluvat tyypillisesti puhtaat, ehjät, siistit ja hieman arkipukeutumista juhlavammat vaatteet. Smart casual on tummaa pukua rennompi asu, joten esimerkiksi kravattia tai rusettia ei yleensä käytetä.

Smart casual -asuun voi kuulua esimerkiksi

  • kauluspaita, pikkutakki, bleiseri, neule tai muu siisti pusero tai paita
  • farkut, chinot tai muut siistit housut
  • mekko tai hame
  • siistit, hillityn väriset kengät

Tumma puku

Tummaa pukua näkee tyypillisesti käytettävän siisteillä sitseillä, kuten Fuksineuvoston fuksisitseillä sekä järjestöjen vuosijuhlilla. Tumman puvun kanssa käytetään tyypillisesti pienoismerkkejä, mutta tarkista aina pienoismerkkisi myöntäneen tahon merkkiohjesäännöstä, onko merkkiä sopivaa käyttää!

Tumma puku -asu on tyypillisimmin jompi kumpi allaolevista

  • Musta, tummansininen tai muuten tumman sävyinen puku. Hillitty raidoitus on sallittu, mutta liituraitaa olisi hyvä välttää. Puvun kanssa käytettävä paita on erityisesti juhlavammissa tilaisuuksissa valkoinen, mutta tilaisuuden luonteen salliessa myös muu hillitty väri käy. Kenkien tulisi olla puvunkengät. Kravatin tai rusetin väri on vapaa, mutta juhlavin valinta on helmenharmaa kravatti tai musta rusetti. Kelloa ei ole yleensä suotavaa käyttää puvun kanssa.
  • Juhlavasta materiaalista valmistettu yksimittainen tai kaksiosainen täyspitkä, nilkkapituinen tai polvipituinen mekko. Myös juhlava haalari sopii. Asun värillä ei ole väliä. Kenkien tulisi olla juhlakengät, korolla tai ilman. Asusteiden tulisi olla juhlavia. Kello on sallittu, mutta sen tulisi olla korukello.

Lisäksi tumman puvun kanssa olisi suotavaa olla asun tasoon sopiva ulkotakki, esimerkiksi villakangastakki tai muu juhlava takki.

Juhlapuku

Juhlapuku on juhlavin iltajuhlissa käytettävä asu, joka on myös tarkimmin määritelty. Tyypillisesti juhlapukua käytetään esimerkiksi Tampereen Teekkarien ja ylioppilaskuntien vuosijuhlilla, sekä järjestöjen tasavuotisilla vuosijuhlilla, joillain järjestöillä myös ei-tasavuotisilla. Tämän pukukoodin yhteydessä mainitaan usein myös akateemiset kunniamerkit, joita käsitellään tarkemmin seuraavassa kappaleessa.

Juhlapuku on tyypillisimmmin jompi kumpi allaolevista

  • Frakki. Frakin voi korvata mustalla puvulla, mutta ei koskaan smokilla. Kun frakki korvataan mustalla puvulla, on puvun suotavaa olla nimenomaan musta ja solmion helmenharmaa. Taskuliina on valkoinen ja sen tulee näkyä vain vähän. Jos juhlapuvun kanssa kuitenkin käytetään nauhoja tai ansiomerkkejä, ei taskuliinaa käytetä. Frakin kanssa saa käyttää taskukelloa, mutta mustan puvun kanssa kellon käyttö ei ole suotavaa.
  • Juhlavasta materiaalista valmistettu pitkä mekko. Mekon pituus on ideaalisti sellainen, että seistessä vain kengänkärjet näkyvät. Myös juhlava haalari sopii. Asun värillä ei ole väliä. Kenkien tulisi olla sirot, kärjestä umpinaiset juhlakengät korolla tai ilman. Laukun tulee olla pieni, eikä siihen kuulu hihnaa. Hartioiden tulisi olla peitettynä, usein hartiahuivilla juhlien pääruokaan asti. Korujen tulisi olla hillittyjä, mieluiten hopeisia tai kultaisia. Juhlien jatkoille siirryttäessä voi halutessaan vaihtaa mekon esimerkiksi lyhyempään ja kengät mukavampiin.

Lisäksi pitkien (= olkapäähän ylettyvien) hiusten tulisi olla kiinni.
Ulkotakin tulisi olla asun tasoon sopiva, riittävän juhlava takki. Frakin kanssa voidaan käyttää myös viittaa.

Akateemiset kunniamerkit ja pienoismerkit

Akateemisiin kunniamerkkeihin lukeutuvat nauhat, ansio- ja kunniamerkit sekä esimerkiksi Kelpo Teekkarin avain. Pienoismerkit eivät varsinaisesti ole kunniamerkkejä, vaan ne luokitellaan usein koruiksi/koristeiksi. Kaikkein tärkein sääntö kaikkien merkkien kanssa on lukea huolellisesti merkin myöntäneen tahon merkkiohjesääntö ja noudattaa sitä. Seuraavassa kappaleessa kuvataan kuitenkin tyypillisiä akateemisten kunniamerkkien ja pienoismerkkien käytänteitä.

Perinteisesti Tampereella on käytetty yhtä nauhaa kerrallaan, mutta nykyisin ja erityisesti muilla paikkakunnilla näkee käytettävän myös useampaa eri nauhaa. Nauhoja tulisi kuitenkin olla enintään kolme. Jos nauhoja laittaa useamman, niistä arvokkain tulee ylimmäiseksi. Nauhojen järjestyksessä voi käyttää omaa harkintaa, kunhan ei riko nauhojen merkkiohjesääntöjä. Usein, jos edustaa juhlissa jotain tahoa, pidetään tätä nauhaa ylimpänä. Nauhoja voi olla kapeita ja leveitä, joista leveä on usein arvokkaampi. Ansio- ja kunniamerkkejä kannetaan usein nauhan keskellä. Nauhan ja muiden akateemisten kunniamerkkien ei ole suotavaa koskettaa paljasta ihoa.

Pienoismerkeistäkin on perinteisesti käytetty vain yhtä, arvokkainta. Mikäli pienoismerkkejä kuitenkin laittaa useamman, tulisi arvokkaimman olla ylempänä, jos merkit kiinnitetään puvuntakin käänteeseen tai lähempänä sydäntä, jos pienoismerkit kiinnitetään riviin mekkoon tai muuhun asuun.