Teekkarikulttuuri

Teekkarikulttuuri on suuri osa tekniikan opiskelua, sekä Teekkariyhdistyksen ydintoimintaa. Teekkarikulttuurin kulmakiviä ovat ennen kaikkea yhteisöllisyys, yhdessä tekeminen sekä moninaiset perinteet, kuten Wappu, sitsit, kyykkä ja laulukulttuuri.

Teekkariudella on pitkät perinteet: Tekniikan opetus yliopistotasolla alkoi Suomessa jo 1800-luvun lopulla. Tampereelle teekkarit saapuivat vuonna 1965 aluksi Otaniemen teknillisen korkeakoulun yksikkönä, kunnes vuonna 1972 perustettiin virallisesti Tampereen teknillinen korkeakoulu.

Näillä sivuilla selitetään lyhyesti muutamia teekkariuteen läheisesti kuuluvia käsitteitä. On kuitenkin muistettava, että läheskään kaikkea teekkarikulttuuriin kuuluvaa ei pysty sanallisesti selittämään vaan se täytyy itse kokea.

Teekkarilakki

Teekkareiden selkein ja näkyvin tunnus on teekkarilakki. Tuo veikeä tupsulakki otettiin tekniikan opiskelijoiden käyttöön Ruotsista 1800-luvun lopulla. Erinäisten kehitysvaiheiden jälkeen lakista on tällä hetkellä käytössä neljää erilaista mallia: oululaisten hiippalakkimainen versio, lappeenrantalaisten 7-kulmainen, turkulaisten pyöreä sekä otaniemeläisten, tamperelaisten ja vaasalaisten 6-kulmainen versio.

Tamperelaisen teekkarilakin käyttö
Tamperelaiset teekkarit painavat lakin päähänsä Wappuyönä lakituksen yhteydessä. Kesällä lakkia saa käyttää vapaasti, kunnes se syyskuun viimeisenä päivänä lasketaan arvokkaasti talvilepoon. Käyttöajan ulkopuolella lakkia saa käyttää vain erikseen myönnetyllä luvalla. Teekkarilakki on teekkarille lähes pyhä esine, mutta sitä ei ole kuitenkaan tarkoitettu hyllylle pölyttymään vaan ahkeraan ja arvokkaaseen käyttöön.

Voit hakea lakinkäyttöoikeutta Teekkariyhdistykseltä sivun alalaidasta löytyvällä lomakkeella.

Teekkarilakki on tavaramerkkisuojattu, joten sitä eivät muut saa käyttää esimerkiksi elinkeinotoiminnassa.

Teekkarilakin tilaus
Teekkarilakki sovitetaan, tilataan ja maksetaan lukuvuoden kuluessa. Ajoissa tilattu ja maksettu lakki on viime tipassa maksettua halvempi. Teekkarilakin sovitukset tehdään Paulan tiskillä.

Teekkarilakin voit tilata täällä.

Huom! Tilaamasi lakin kokoa ei voi muuttaa, joten sovita huolella. Tilaus on sitova.

Lakinkäyttöoikeusanomus

Jos tarvitset teekkarilakkia käyttöön 1.10.-30.4. välisenä aikana, niin täytä oheinen lomake. Avaa Miksi-kohtaan lakinkäytön syytä, esimerkiksi jos haet lakinkäyttöoikeutta excursiolle tai edustusmatkalle.

Saat parin päivän sisään vastauksen anomukseesi sähköpostilla.

Täytä lakinkäyttöhakemus tästä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia

Laulukulttuuri

Teekkarit ovat kovia laulamaan saunailloissa ja muuallakin. Tietysti on mukava osata oikeastikin laulaa, mutta tärkeintä on laulaa mukana, vaikkei ihan koko ajan nuotilleen menisikään. Teekkarilaulun sanotaan olevan voima- eikä taitolaji. Teekkarit laulavatkin mieluummin kuin hyvin! Oikeita sävelkulkuja voi opetella kiltojen saunailloissa vanhempien tieteenharjoittajien opastuksella, ja sanoja voi vilkuilla laulukirjasta.

Tampereella suosituimpia teekkarilauluja on koottu Rasputin-nimiseen opukseen. Tamperelaisten teekkarien omaa laulukirjaa Rasputinta toimittaa Tampereen teekkarien PerinneSeura ja sen saat ostettua esimerkiksi killastasi.

Useat perinteiset kappaleet ovat teekkareiden suissa vääntyneet ihan uusiksi sanoituksiksi, joiden mukaan laulellaan sitseillä, saunailloissa ja excuilla. Lauluja on joka lähtöön: juomalauluja, kansainvälisiä, balladeja, likivihreitä ja jopa lähes julkaisukelvottomia, joiden julkisempaa laulelua kannattaa hieman harkita…

Teekkarihymni

Teekkarihymni on kaikkien teekkarien yhteinen tunnussävelmä, joka lauletaan aina keskiyöllä teekkarien ollessa koolla. Laulutyyli vaihtelee hieman paikkakunnittain. Tampereen teekkarit laulavat Teekkarihymnin seisaaltaan ja reippaasti, kolme kertaa peräjälkeen. Vieraskäynnillä tamperelaisten teekkarien ollessa selkeänä vähemmistönä noudatetaan paikallista tapaa.

Tampereella hymnin sanat kuuluvat seuraavasti:
”Yö kuin sielu
teekkarin on pimiä,
takajoukko nukkuu vain,
nukkuu vain.

Tarhapöllön ääni kimiä
kuuluu pappilasta päin,
kuuluu päin.

Ja taas ja siis
ja 1, 2, 3, 4, 5.”

Ikuisen teekkarin laulu

Tampereelle on rantautunut myös tapa laulaa Ikuisen teekkarin laulu illan viimeisenä virallisena lauluna, ennen kuin meno yltyy liian villiksi. Kappale aloitetaan hiljaisuudesta ja lauletaan sen vaatimalla hartaudella. Viimeinen säkeistö lauletaan seisaaltaan ja viimeinen kertosäe ponneekkaasti.

Yhdistyksen kongi

Yhdistyksellä on kongi, jota voidaan käyttää suuremmilla vuosijuhlilla lukkarin apuvälineenä lauluvuorojen jakamisessa. Kongia voi pyytää lainaan hallitukselta.

Tempaukset

Teekkaritempauksella tarkoitetaan tapahtumaa, jolla herätetään huomiota johonkin (yhteiskunnallisesti tai paikallisesti) tärkeään asiaan. Tempaus ei ole kuitenkaan mielenosoitus. Tempaukseen liittyy hyvähenkistä tiedon jakamista ja teekkarimaista toimintaa.

Tempauksilla teekkarit pyrkivät vaikuttamaan maailman menoon – mutta tekevät sen teekkarimaisesti, pilke silmäkulmassa, kuitenkin tosissaan. Tempauksissa hyödynnetään usein teekkareiden yhteishenkeä ja herätetään suuren yleisön mielenkiinto johonkin yleiseen epäkohtaan tai pyritään muuttamaan asenteita. Tempauksissa on myös saatettu kerätty rahaa yleishyödylliseen tarkoitukseen.